We use cookies.

Learn more

EU-s források védelmében

Mit teszünk azért, hogy az EU-s pénzek elköltése átláthatóbb legyen Magyarországon?

Mi is ez?

A korábbiakhoz képest 2021 óta az Európai Unió határozottabban lép fel az EU-s adófizetők érdekének védelmében. A 2021-27-es, hétéves költségvetés elfogadásakor létrehozták a feltételességi mechanizmust (eredetileg jogállamiságinak nevezett), melyet aztán 2022 áprilisában az Európai Bizottság aktivált is Magyarországgal szemben. A tárgyalások eredménye az lett, hogy három operatív program keretén belül felfüggesztették a források 55%-át, 6,3 milliárd eurót, amíg a kormány nem teljesíti a vállalásait. A feltételességi eljárással párhuzamosan zajlottak a Covid nyomán létrehozott Helyreállítási Alap (RRF) Magyarországnak jutó 5,8 milliárd eurójáról is az egyeztetések. Végül a magyar Helyreállítási Tervet is jóváhagyták 2022 végén az uniós döntéshozók (a kormány- és államfőkből álló Európai Tanács), viszont a kifizetések megkezdését további feltételekhez kötötték. A két folyamat együttes eredménye 2023 első negyedévében tehát az, hogy a magyar kormánynak 27 vállalást, úgynevezett szupermérföldkövet kell teljesítenie ahhoz, hogy hozzájusson a nagyjából 12 milliárd eurónyi befagyasztott EU-s pénzhez, sőt néhány horizontális feltételt is teljesítenie kell.

A K-Monitor célja a közpénzek (úgy a magyar, mint az EU-s adófizetők pénze) feletti civil kontroll növelése, a források átláthatóbb és tisztább elköltése, ezért az EU-s pénzek felhasználásával kapcsolatban a fenti folyamatot szorosan követtük, a javaslatainkat, kritikánkat többször is megfogalmaztuk mind a magyar, mind az uniós döntéshozók felé. 2022 nyarán kritizáltuk, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalások és a magyar antikorrupciós intézkedések kidolgozása átláthatatlanul történt. Részletes, széles körben terjesztett angol és magyar elemzésekben mutatunk rá a kormány által vállalt intézkedések hiányosságaira, legyen szó vagyonnyilatkozatokról, közbeszerzésekről, a büntetőeljárás reformjáról, az információszabadságot érintő kérdésekről, vagy azokról a témákról, amelyek végül nem is lettek az őszi intézkedés csomag részei. A Magyar Helsinki Bizottsággal és TI Magyarországgal közösen értékeltük az intézkedéscsomag egészét, majd annak végrehajtását is. Úgy gondoljuk, hogy szakmai anyagainknak és elemzéseinknek is köszönhető, hogy az EU nem fogadta el minden további nélkül a valódi elköteleződés nélkül meghozott, hiányos intézkedéseket.

A magyar kormány vállalásainak egyik eredményeként létrejött az Integritás Hatóság, majd felállt a Korrupcióellenes Munkacsoport is, melybe a K-Monitor is jelentkezett és helyet kapott civil tagként. Szintén EU-s nyomásra az RRF monitoring bizottságának civil helyeit is nyílt pályázat útján kell feltöltenie a kormánynak. A korrupció elleni küzdelemmel és átláthatósággal foglalkozó civil szervezetek számára meghirdetett helyekre pályáztunk 2023 februárjában, majd a megismételt felhívásra újra beadtuk a jelentkezésünket márciusban. A monitoring bizottság összetétele jelenleg még nem ismert. 2023 márciusában megkezdődött a 2021-27-es operatív programok monitoring bizottságainak is a felállítása. Ezekben a civil helyek többségét továbbra sem hirdette meg a kormány nyílt pályázaton keresztül, viszont több esetben is meghívott a Korrupcióellenes Munkacsoportban résztvevő civil szervezeteket. A K-Monitor a 2023 áprilisában felállt Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) monitoring bizottságában vesz részt szavazó tagként.

Fenti intézményekben végzett munkánk:

Korrupcióellenes Munkacsoport

- 2023. április - 27 mérföldkő
- 2023. március - Nem szavaztuk meg a Korrupcióellenes Munkacsoport első éves jelentését
- 2022. december - Szempontjaink a munkacsoportba való jelentkezéskor.

RRF monitoring

- 2023. április - hol tart az RRF pénzek elköltése és mennyire átláthatóak a költésről szóló adatok?
- 2023. február - Jelentkeztünk az Uniós Helyreállítási Terv monitoring bizottságába (Frissítés: a pályázatot márciusban újra kiírták, ezúttal valamivel körültekintőbb kritériumrendszerrel. Az új kritériumokra reflektáló frissített pályázati anyagunk itt érhető el.)
Open Spending EU Coalition white paper

2021-27-es programozási időszak monitoringja
2023. április - A K-Monitorral a civil tagok sorában megalakult a TOP Plusz monitoring bizottsága
2021. április - EU-s pénzek: kik ülnek a monitoring bizottságokban?


EU-s pénzekhez kapcsolódó nyilvános megszólalásaink és anyagaink:

EU Jogállamisági Jelentések

2020 óta részt veszünk az EU Jogállamisági Jelentésének elkészítését megelőző nyilvános konzultációban. Más civil szervezetekkel együttműködve Magyarországra vonatkozó szakmai álláspontot küldtünk a
2020-as,
2021-es,
2022-es,
2023-as jelentésekhez.

Kinél érdeklődhetsz?

Pósfai István

projektkoordinátor

Vincze Orsolya

jogász

Related projects