We use cookies.

Learn more

Civil szervezetek együtt álltak ki a szuverenitásvédelmi törvény ellen 2023. december 13.

A független médiumok és a civil szervezetek is együtt tiltakoznak az elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvény ellen. Ezt a törvényt nem lett volna szabad elfogadni, mert nincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel. A jogsértés ellen úgy tudunk leghatékonyabban fellépni, ha nem ijedünk meg és végezzük tovább a munkánkat.

Az alulírott civil szervezetekkel közösen a parlament által megszavazott "szuverenitásvédelmi törvény" végső változatát is elutasítjuk. Ezt a törvényt nem lett volna szabad elfogadni, mert az nincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel. A közös állásfoglalásunk emlékeztet arra, hogy a jogsértés ellen úgy tudunk leghatékonyabban fellépni, ha nem ijedünk meg, és végezzük tovább a munkánkat. Az alulírott szervezetekkel együtt segítséget kínálunk azoknak a civil szervezeteknek, közéleti kérdésekben véleményt formáló polgároknak és médiaszereplőknek, akiket a törvény alapján vegzálni kezdenek.

A szervezetekkel közösen már a törvény elfogadása előtt felhívtuk a figyelmet annak veszélyeire.

A most elfogadott jogszabály nem felel meg a demokratikus jogállam kritériumainak, és a felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal nem jogállami hatóság, önkényes eljárása ellen nem lehet bírósághoz fordulni. A törvény nem más, mint titkosszolgálati eszközökre épülő politikai propagandaprojekt, ellene pedig két eszközünk van: példát mutatni azzal, hogy nem hajlunk meg az önkénynek, valamint szolidárisan együttműködünk a szövetségeseinkkel. Mert a hatalom éppen azt akarja elérni, hogy egyedül maradjunk a félelmeinkkel. De láttunk már ilyet. Ahogy a korábbi, a még független civilek és kritikus állampolgárok megfélemlítésére hozott törvények, a mostani törvény sem állja majd ki a próbát és el fog bukni. Mi pedig minden lehetséges eszközt megragadunk: jogi úton is fellépünk a törvény ellen és támogatást, segítséget nyújtunk a célba vett civil közösségeknek, aktivistáknak és médiaszereplőknek.

Több alulírott szervezet is tagja a Civilizáció koalíciónak, ami "A demokrácia nem veszélyezteti Magyarország szuverenitását" elnevezésű tiltakozó kampányt indított. Ehhez eddig több mint 130 civil szervezet és közel 13.000 magánszemély csatlakozott. A koalícióhoz ezen a linken lehet csatlakozni: https://szabad.ahang.hu/petitions/a-demokracia-nem-veszelyezteti-magyarorszag-szuverenitasat

 

Aláíró szervezetek:

Amnesty International Magyarország

K-Monitor

Magyar Helsinki Bizottság

Mérték Médiaelemző Műhely

Political Capital

Társaság a Szabadságjogokért

Transparency International Magyarország