We use cookies.

Learn more

Pereink

Közpénzekre vonatkozó adatokért indított pereink

Mi is ez?

A K-Monitor kiemelten foglalkozik a közpénzekre vonatkozó adatokkal, a közpénzeket felhasználók átláthatóságával, valamint az azok ellenőrzését végző állami szervek hatékonyságával. Amennyiben szükséges, az átláthatóság kikényszerítése érdekében a szervezet bíróság előtt is fellép.
Pereink részleteiről blogunkban itt olvashatsz bővebben.


Kormányfői repülések költségei

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Külgazdasági és Külügyminisztérium
A per tárgya: A minisztérium egyáltalán nem válaszolt arra a közérdekű adatigénylésünkre, amiben Orbán Viktor kormányfő és kísérőinek 2021 nyarán, Rómában tett konferencia-látogatásának költségei után érdeklődtünk.
A következő tárgyalási nap: 2022. július 8.

Állami vagyon ingyenes átadása KEKVA-knak

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
A per tárgya: A MNV Zrt.-től kértük, hogy küldjék meg a tavaly frissen létrejött közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok szerződéseit, amelyekben az állam ingyenesen átadta vagyonát.
A per egyezséggel zárult és az MNV Zrt. kiadta a szerződéseket.

Pénzügyminisztériumi támogatások

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Pénzügyminisztérium
A per tárgya: Közérdekű adatigényléssel kértük ki Pénzügyminisztérium által a PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Kft. nevű projektcéggel kötött szerződéseket, amiben a minisztérium egy budapesti, Szentháromság téri ingatlan felújítására adott támogatást. A Pénzügyminisztérium kétszer is meghosszabbította a válaszadási határidőt, végül azonban nem küldte meg a szerződéseket.
Az elsőfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a minisztériumot, mivel nem tudott megjelölni jogszerű okot az adatigény teljesítésének megtagadására. Az ítélet nem jogerős.


Magyar Bírósági Végrehajtói Kar szerződései

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Magyar Bírósági Végrehajtói Kar
A per tárgya: Az igazságszolgáltatási korrupciós botrány nyomán közérdekű adatigényléssel kértük ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar közfeladatainak ellátásával összefüggésben keletkezett, 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű 2018., 2019., 2020. és 2021. évi szerződéseinek listáját. A Kar előbb meghosszabbította a válaszadási határidőt, majd tájékoztatott minket, hogy nincs listája a szerződéseiről.
Az elsőfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte az alperest. Az ítélet nem jogerős.
Blogposzt: Titkolózik a Végrehajtói Kar - perelünk!

Kormányülések összefoglalói

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Miniszterelnöki Kormányiroda
A per tárgya: A Bajnai-kormány 2009 októberében tartott kormányüléseinek időpontjait, valamint az ülésekről készült összefoglalók másolatát és mellékleteit igényeltük, azonban az Orbán-kormány az adatok kiadását megtagadta.
Következő tárgyalás: 2022. július 13.

Mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási rendszer kataszteri adatai

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Magyar Államkincstár
A per tárgya: A Magyar Államkincstár megtagadta a K-Monitor által megjelölt település, Galgahévíz kataszteri fedvényének kiadását.
Következő tárgyalás: 2022. október 19.

Kinél érdeklődhetsz?

Molnár Noémi Fanni

ügyvéd

Related projects