We use cookies.

Learn more

Pereink

Közpénzekre vonatkozó adatokért indított pereink

Mi is ez?

A K-Monitor kiemelten foglalkozik a közpénzekre vonatkozó adatokkal, a közpénzeket felhasználók átláthatóságával, valamint az azok ellenőrzését végző állami szervek hatékonyságával. Amennyiben szükséges, az átláthatóság kikényszerítése érdekében a szervezet bíróság előtt is fellép.
Pereink részleteiről blogunkban itt olvashatsz bővebben.


Kormányfői repülések költségei

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Külgazdasági és Külügyminisztérium
A per tárgya: A minisztérium egyáltalán nem válaszolt arra a közérdekű adatigénylésünkre, amiben Orbán Viktor kormányfő és kísérőinek 2021 nyarán, Rómában tett konferencia-látogatásának költségei után érdeklődtünk.
Az eljárás perfelvételi szakaszban van.


Pénzügyminisztériumi támogatások

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Pénzügyminisztérium
A per tárgya: Közérdekű adatigényléssel kértük ki Pénzügyminisztérium által a PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Kft. nevű projektcéggel kötött szerződéseket, amiben a minisztérium egy budapesti, Szentháromság téri ingatlan felújítására adott támogatást. A Pénzügyminisztérium kétszer is meghosszabbította a válaszadási határidőt, végül azonban nem küldte meg a szerződéseket.
Az elsőfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a minisztériumot, mivel nem tudott megjelölni jogszerű okot az adatigény teljesítésének megtagadására. Az ítélet nem jogerős.


Magyar Bírósági Végrehajtói Kar szerződései

Közérdekű adat kiadása iránt per

Alperes: Magyar Bírósági Végrehajtói Kar
A per tárgya: Az igazságszolgáltatási korrupciós botrány nyomán közérdekű adatigényléssel kértük ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar közfeladatainak ellátásával összefüggésben keletkezett, 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű 2018., 2019., 2020. és 2021. évi szerződéseinek listáját. A Kar előbb meghosszabbította a válaszadási határidőt, majd tájékoztatott minket, hogy nincs listája a szerződéseiről.
Az eljárás perfelvételi szakaszban van.

Kinél érdeklődhetsz?

Molnár Noémi Fanni

ügyvéd

Related projects