We use cookies.

Learn more

Pereink

Közpénzekre vonatkozó adatokért indított pereink

Mi is ez?

A K-Monitor kiemelten foglalkozik a közpénzekre vonatkozó adatokkal, a közpénzeket felhasználók átláthatóságával, valamint az azok ellenőrzését végző állami szervek hatékonyságával. Amennyiben szükséges, az átláthatóság kikényszerítése érdekében a szervezet bíróság előtt is fellép.
Pereink részleteiről blogunkban itt olvashatsz bővebben.


Kormányfői repülések költségei

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Külgazdasági és Külügyminisztérium
A per tárgya: A minisztérium egyáltalán nem válaszolt arra a közérdekű adatigénylésünkre, amiben Orbán Viktor kormányfő és kísérőinek 2021 nyarán, Rómában tett konferencia-látogatásának költségei után érdeklődtünk.
A Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság kötelezte a minisztériumot az összes adat kiadására. Az ítélet jogerős.
Blogposzt: Pert nyertünk a Honvédség Travel ellen


Állami vagyon ingyenes átadása KEKVA-knak

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
A per tárgya: A MNV Zrt.-től kértük, hogy küldjék meg a tavaly frissen létrejött közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok szerződéseit, amelyekben az állam ingyenesen átadta vagyonát.
A per egyezséggel zárult és az MNV Zrt. kiadta a szerződéseket.


Pénzügyminisztériumi támogatások

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Pénzügyminisztérium
A per tárgya: Közérdekű adatigényléssel kértük ki Pénzügyminisztérium által a PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Kft. nevű projektcéggel kötött szerződéseket, amiben a minisztérium egy budapesti, Szentháromság téri ingatlan felújítására adott támogatást. A Pénzügyminisztérium kétszer is meghosszabbította a válaszadási határidőt, végül azonban nem küldte meg a szerződéseket.
A Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a minisztériumot, mivel nem tudott megjelölni jogszerű okot az adatigény teljesítésének megtagadására. Az ítélet jogerős.
Blogposzt: Mennyibe kerül a Pénzügyminisztérium új épülete? Hamarosan kiderülhet


Magyar Bírósági Végrehajtói Kar szerződései

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK)
A per tárgya: Az igazságszolgáltatási korrupciós botrány nyomán közérdekű adatigényléssel kértük ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar közfeladatainak ellátásával összefüggésben keletkezett, 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű 2018., 2019., 2020. és 2021. évi szerződéseinek listáját. A Kar előbb meghosszabbította a válaszadási határidőt, majd tájékoztatott minket, hogy nincs listája a szerződéseiről.
A Fővárosi Törvényszék mint elsőfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a MBVK-t. Az ítélet nem jogerős.
Blogposzt: Titkolózik a Végrehajtói Kar - perelünk!


Kormányülések összefoglalói

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Miniszterelnöki Kormányiroda
A per tárgya: A Bajnai-kormány 2009 októberében tartott kormányüléseinek időpontjait, valamint az ülésekről készült összefoglalók másolatát és mellékleteit igényeltük, azonban az Orbán-kormány az adatok kiadását megtagadta.
A Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a Kormányirodát, mivel nem tudott megjelölni jogszerű okot az adatigény teljesítésének megtagadására. Az ítélet jogerős.


Mezőgazdasági és vidékfejlesztési
támogatási rendszer
kataszteri adatai

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Magyar Államkincstár
A per tárgya: A Magyar Államkincstár megtagadta a K-Monitor által megjelölt település, Galgahévíz kataszteri fedvényének kiadását.
A Fővárosi Törvényszék mint elsőfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a MÁK-ot. Az ítélet nem jogerős.

Az egészségügy átalakítására
vonatkozó tanulmányok

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Belügyminisztérium
A per tárgya: A Belügyminisztérium által a Boston Consulting Group-tól megrendelt tanulmányok kiadását kértük, a minisztérium azonban arra hivatkozva tagadta meg az egészségügy átalakítására vonatkozó adatok nyilvánossághozatalát, hogy azok további döntések megalapozását szolgálják. A Társaság a Szabadságjogokért segítségével pert indítottunk. 
A Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és elutasította a keresetünket. A bírói döntéssel szemben az Alkotmánybírósághoz fordultunk.
Az ügy adatlapja az Alkotmánybíróság honlapján itt érhető el.



Mobilfizetési rendszer hatékonyságára
vonatkozó tanulmányok

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Miniszterelnöki Kabinetiroda
A per tárgya: Az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készítette elő az egyes közszolgáltatások egységes elektronikus értékesítéséről szóló 2020. évi CXLV. törvényt, amelynek jogalkotói indoklása szerint "a nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló 2011. évi CC. törvény által bevezetett egységes értékesítési rendszer működtetése mind méretgazdaságossági szempontból, mind ügyfél élményszempontjából olyan eredményeket hozott, ami az egységes platform fenntartását támasztja alá." Annak érdekében, hogy az eredményeket megismerjük, adatigényléssel fordultunk az ITM-hez. Az ITM megtagadta az adatok kiadását, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk. A Hatóság felszólította a minisztériumot az adatok kiadására, aminek azonban a minisztérium nem tett eleget. Ezért pert indítottunk az ITM jogutódja, a Kabinetiroda ellen.
A keresetlevet jelenleg a bíróság vizsgálja.


A Pénzügyminisztérium támogatási
szerződései

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Pénzügyminisztérium
A per tárgya: Bár a Pénzügyminisztérium honlapján közzétette a szerződések főbb adatait, azon támogatási szerződések kiadását megtagadta, amit a L.A.C. Holding Zrt.-vel és a VIVIENVÍZ Kft.-vel kötött. 
A Fővárosi Törvényszék mint elsőfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a minisztériumot. Az ítélet nem jogerős.


Kormányzati turisztikai
cég szerződései

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Visit Hungary Zrt.
A per tárgya: Az állami tulajdonban lévő turisztikai cég nem csak nem tesz eleget az Infotörvény szerinti közzétételi kötelezettségének, de a közérdekű adatigénylésünk teljesítését is megtagadták, amiben a cég által kötött szerződéseket kértük.
A kereset jelenleg érdemi tárgyalás alatt áll.

Kórházigazgatók kinevezésére
vonatkozó adatok

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ)
A per tárgya: Hiába igényeltünk részletes adatokat a magyar kórházi vezetők kinevezési körülményeire vonatkozóan, az Országos Kórházi Főigazgatóság csak egy általános tájékoztatást küldött nekünk válaszul, miszerint minden kinevezés a jogszabályok szerint történt. Szövegszerűen ugyanazt a választ kaptuk minden kórháztól, amelyhez szintén adatigényléssel fordultunk. Mivel úgy gondoljuk, hogy közérdekű adat, hogy az egészségügy vezetőit milyen eljárásban, milyen szakmai kompetenciák alapján választják ki, bírósághoz fordultunk.
Mivel az OKFŐ nem válaszolt a keresetlevélre, a bíróság meghagyást bocsátott ki az államigazgatási szervvel szemben és kötelezte alperest az információk nyilvánosságra hozatalára.


Fertőzöttségi és halálozási
adatok a koronavírus
járvány idején

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)
A per tárgya: Annak ellenére, hogy korábban az NNK kiadta nekünk a koronavírus járvánnyal összefüggő fertőzöttségi és halálozási adatokat, 2021-ban csak egy rövid honlapbejegyzést küldött válaszul adatigénylésünkre, amiben az adatokat településenkénti bontásban kértük.
A Fővárosi Törvényszék mint elsőfokú bíróság - a keresetnek nagyobb részben helyt adva - az adatok kiadására kötelezte a minisztériumot. Az ítélet nem jogerős.

Pintér Sándor által
a közbeszerzési eljárások
alól mentesített beszerzések

Közérdekű adat kiadása iránti per

Alperes: Belügyminisztérium
A per tárgya: A koronavírus idején miniszteri engedéllyel mellőzhető volt a közbeszerzési eljárás lefolytatása, ami alapján számos beszerzésre a normál eljárási szabályok nélkül került sor. A Belügyminisztérium nem válaszolt az adatigénylésre, ezért pert indítottunk.
A kereset jelenleg érdemi tárgyalás alatt áll.

Kinél érdeklődhetsz?

Molnár Noémi Fanni

ügyvéd

Related projects