We use cookies.

Learn more

A K-Monitor hírei

A BÍRÓSÁGOK DÖNTÉSEIT FELÜLÍRVA SZŰKÍTI AZ ÁTLÁTHATÓSÁGOT A KORMÁNY

Miközben a Kormány megpróbálja elérni az Európai Bizottságnál, hogy a kohéziós alapokhoz hasonlóan a rendszerszintű korrupciós kockázatok miatt visszatartott további uniós pénzek is kifizetésre kerüljenek, 2023 végén több olyan törvénymódosítást is kezdeményezett, amely csökkenti a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. Az idén hatályba lépő módosítások civilek és újságírók sikeres pereskedésére adott válaszcsapásként értékelhetők.

Civil szervezetek együtt álltak ki a szuverenitásvédelmi törvény ellen

A független médiumok és a civil szervezetek is együtt tiltakoznak az elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvény ellen. Ezt a törvényt nem lett volna szabad elfogadni, mert nincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel. A jogsértés ellen úgy tudunk leghatékonyabban fellépni, ha nem ijedünk meg és végezzük tovább a munkánkat.

Alig vagyunk közelebb az uniós pénzekhez, mint voltunk fél éve

Civil jogvédők friss értékelése szerint a kormány egyelőre nem teljesítette az uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételeinek többségét. A kormányerő nem tett határozott lépéseket az EU által azonosított jogállamisági és emberi jogi problémák teljes körű kezelése érdekében. Alig javult valami az április végi siralmas helyzethez képest.

AZ ELTÉKOZOLT LEHETŐSÉGEK ÉVE: HOGY ÁLLNAK AZ EU-NAK BEÍGÉRT ANTIKORRUPCIÓS REFORMOK?

2022 második felében Magyarország számos kötelezettségvállalást tett, részben a feltételességi mechanizmus elindítása, részben pedig a magyar helyreállítási terv (HET) elfogadása miatt.

Operatív vezetőt keres a K-Monitor

Az operatív vezető koordinálja a 10 fős szervezet belső működését, és megteremti a növekedés és szakmai fejlődés feltételeit. Olyan embert keresünk, aki tapasztalt vezető, hitelesen és tisztességesen cselekszik, a szervezet küldetését és a kollektíva integritását személyes vagy bürokratikus szempontok fölé helyezi.

A Balaton betonba öntve - bebarangolható drónfotókon Tihany és Balatonfüred

A K-Monitor Panoráma oldalon 19 bebarangolható panorámafotó segítségével madártávlatból mutatjuk be, hogyan nyomul a magyar gazdasági-politikai elit a hétköznapi emberek és a természet kárára Tihanyban és Balatonfüreden. TÁMOGASD A PROJEKTET, HOGY ÚJ HELYEN IS FELSZÁLLHASSON A DRÓN!

VAJON A KÖVETKEZŐ VÁLSÁGOT IS TOMPÍTANI TUDJÁK MAJD AZ ÖNKORMÁNYZATOK? - RÉGIÓS KITEKINTÉS

Az elmúlt két évben régiós együttműködésben vizsgáltuk, hogyan hatnak a helyi önkormányzatiságra az újabb és újabb válsághullámok.

Hogy lehetne átláthatóbb a politika finanszírozása Magyarországon?

Az elmúlt évek, hónapok, hetek kampányfinanszírozási botrányai kapcsán ismét előszedtük, hogy milyen lépésekre lenne szükség a kampányfinanszírozás és a politikai hirdetések megfelelő szabályozása érdekében.

MIT REAGÁLT A KORMÁNY A KORRUPCIÓELLENES MUNKACSOPORT JELENTÉSÉRE? - A K-MONITOR ÁLLÁSPONTJA

Május végén elkészült a Kormány tájékoztatása az EU-s nyomásra létrehozott paritásos szervezet, a Korrupcióellenes Munkacsoport még idén március 13-án elfogadott első, éves jelentéséről, amely többek között javaslatokat tartalmazott a korrupciós kockázatok kezelésére. A jelentés elfogadását a K-Monitor képviseletében eljáró munkacsoporti tag nem támogatta.

Milyen legyen a budapesti közösségi költségvetés?

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE BOCSÁTJA A FŐVÁROSI KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ RENDELET KONCEPCIÓJÁT. EZEK A K-MONITOR JAVASLATAI.

Mutass többet

Sorrend