We use cookies.

Learn more

A szoci milliárdos jó szelet kíván a fideszes államtitkárnak: ők vitorláznak együtt a Balatonon 2017. október 9.

Tavaly megjelent alkalmazásunk továbbfejlesztésével a magyar elit hálózataiba engedünk ismét betekintést. A balatoni vitorlásversenyek eredményeit feldolgozva rajzoltuk fel politikai-gazdasági elit kapcsolatait.

Viszonyuk minőségéről gyakran keveset tudunk, noha az gazdasági vagy politikai döntésekre is hatással lehet. Ezek a kapcsolatok semmiképp sem perdöntőek, ám jelentőségüket nem becsülhetjük alul egy olyan rendszerben, ahol deklaráltan egy lojális tőkés réteg megerősítése a cél, ahol az intézmények szerepét mindinkább személyes kapcsolatok és függőségek veszik át. Nincs új a nap alatt, már a századelőn is balatoni vitorlásokon ringatózott a magyar elit. Ma is vegyes társaság szeli a habokat, találni köztük hivatásos sportolót, orvost, mérnököt és jogászt, vállalkozót és politikust, szocit, fideszest egyaránt. És persze rengeteg sportszerető embert. 

Ha egy oknyomozó újságíró kapcsolatot keres a döntéshozó és egy gyanúsan sikeres vállalkozó között, beleszaladhat egy közös vitorlázásba. Így járt a 444 cikksorozatának szerzője is, aki Bácskai János IX. kerületi polgármester ügyei után nyomozva talált rá Rudits Tiborra, a kerületi kéményfelújításokat bonyolító vállalkozóra, akivel a városatya közösen hódol a vitorlázás szenvedélyének. A ferencvárosi városvezetés úgy tűnik, szereti szelni a habokat: a kétes lakásügyek egyik szereplője Görgényi Máté kerületi képviselő szintén szerepel az ábránkon. Ezen felbuzdulva lefuttattunk egy keresést sajtóadatbázisunk személyeivel a versenyzők listáján és számos érdekes egyezésre bukkantunk. A cikkben a nevekre kattintva többet is megtudhatsz az említett szereplőkről adatbázisunk révén. Mivel azonban a nyilvános adatok csak neveket tartalmaznak, nem tudjuk teljes bizonyossággal állítani, hogy a névegyezésen túl valóban a vélt híres / fontos ember szerepel az ábrán. Ugyanakkor az adatok érdekes adalékul szolgálhatnak hasonló ügyekhez, ahol politikusok vagy állami cégek, hivatalok felsővezetői üzletemberekkel hajókáznak együtt. 

Néhány esetben nem árulunk zsákbamacskát. Tudható például, hogy az MNB-ügyben magát többször megvett tanulmányokkal észrevétető Bankonzult nevű cégéről elnevezett hajóval Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás vitorlázik. Unokaöccsével, Bertalannal száll vízre, de velük tartott például Szécsényi Bálint, az Equilor brókercég Tiborcz-cal együtt mulató vezetőjét is. Egy másik neves csapathoz tartozik a Telekom botrányok miatt távozni kényszerülő volt vezetője, Straub Elek, aki például az egykori SZDSZ-közeli üzletemberrel, Haris Györggyel szerethet hajózni. Ismerős lehet Hónig Péter neve is, aki a Fidesz alatt helyettes államtitkár volt, Bajnai alatt pedig közlekedési miniszter, de volt Malév- és Dunaferr-vezérigazgató is. Haris Puch Lászlóval az MSZP háttéremberével is vitorlázott, aki gyerekeit és bizalmasait viszi el híres hajójával.

Más közismert emberek neve is beazonosítható az ábránkon. Ilyen Wittinghoff Tamás (Budaörs polgármestere) vagy a közpénzből igen nagyvonalú, de folyamatos kínos ügyei miatt végül távozó volt államtitkár, Gál András Levente volt fideszes államtitkár és MVSZ vezető. Az ő szörfös barátnője, Detre Diána cége is kapott állami megbízást 2013 környékén, az elmúlt kilenc évben pedig csaknem százmillió forintot fizetett a Gál és Társai Ügyvédi Irodának az irodavezető egykori mentora, Pokorni Zoltán által vezetett XII. kerületi önkormányzat. Gálnak egyébként vitorlás korrupciós sztorija is volt. Köztudottan szereti a Balatont Csetényi Csaba akinek a nevéhez a „Rogán szomszédja” eposzi jelző, a kezéhez pedig több tízmilliárd forintnyi közpénzes megbízás tapad. Nem lepődtünk meg akkor sem, amikor Fonyó Károly, Simicska korábbi üzlettársa (a képen jobbra, fotó: Németh Dániel) neve előkerült: az üzletembernek több balatoni érdekeltsége is van. Szintén balatoni (siófoki) kötődése miatt azonosítható be Gruber Attila Fideszes ex-képviselő, volt ausztrál nagykövet. Ígéretes karrier előtt álló vitorlás Kuczora Gergely közbeszerzési szakértő, aki egy EMMI államtitkár fia és a nyári, dühítő luxusban élő táborfőnök sztorijában is megjelent. Az ábrán megjelenik Berki Krisztián celeb, akinek voltak olyan ügyei a Fradinál, amivel adatbázisunkban is jegyezzük. Ha találsz körülöttük érdekes kapcsolatokat, írd meg nekünk kommentben.

A pontok a versenyzőket jelölik. Két versenyző akkor van összekötve, ha a 8 verseny egyikén versenyeztek együtt. Baloldalt nevekre tudsz keresni. Az adatbázis alapján megjelölt versenyzőket színeztük. Az ábra elérhető a képre kattintva és k-monitor.hu/vitorlazok2017-on!

katt.jpg

 

Az ábrán közel 5000 név jelenik meg: sportolók, orvosok, brókerek, IT-sek, bankárok, bal- és jobboldali kötődésű vállalkozók, csekély részt politikaközeli figurák. A kapcsolatok is gyakran rokoni, baráti viszonyok vagy épp hivatásos sportolóké. Mivel a felhasznált, hozzáférhető versenyeredmények nem alkalmasak a személyek beazonosítására, nem tudhatjuk, ki lehet a név mögött. Nem több ezért érdekességnél tovább kutakodni, hiszen csak találgatni lehet, hogy az ábrán szereplő Csányi Attila valóban Csányi Sándor fia, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója-e, Dr. Bíró Marcell azonos-e a a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkárával, vagy Pintér Zoltán a Buda-Cash alapítójával. Ugyanígy csak tipp, hogy a DiVino-s Duska Sándorral vitorlázó Puskás András Rogán volt alpolgármestere lehet, aki jelenleg az állami Eximbanknál dolgozik azon, hogy a fontos embereknek jusson hitel álmaik megvalósítására. Előkerül még Kosik János neve is, aki Simicska köréhez tartozó gazdag vállalkozó, és az Index tavalyi cikke alapján azt sejthetjük, hogy azzal a Rátky Miklóssal hajózik, aki ügyvéd, és elég sokat fizet az irodájának az állam. A Simicska-szál egyébként elég erős: megtalálhatjuk Ruff Zoltánt, akit szintén Simicska-közeli üzletembernek neveztek, vagy az ex-Közgépes, jelenleg A-Híd vezérigazgató Sal Lászlót. A veszprémi oligarcháról tudható, hogy inkább a téli sportokat szereti.

 

 Támogass minket, hogy még többet hozhassunk ki az elérhető adatokból és még mélyebbre áshassunk!

  ▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas

  ▶︎ Legyél pártolói tagunk: patreon.com/kmonitor

 

Az építőipart erősítheti Bognár Árpád, akiben a Swietelsy igazgatóját ismertük fel (más Swietelskysekkel hajózott együtt), vagy az útépítésben utazó Bakó Attila, akit egykor szintén Simicska közelében jegyeztek, ma már ő is Swietelsky-s. Szeghalmi Balázs azonos lehet Lévai Anikó rokonával, aki a Kereskedőházak almabefőttes sztorijából lehet ismerős. Lehet, hogy névazonosságról van szó, de együtt hajózott azzal a Nemescsói Andrással, aki a Befektető-védelmi Alap igazgatóságának elnöke és Martonyi veje és Tiborcz Istvánnal is kapcsolatba hozható. Megtaláltuk az ábrán Gulyás Kovács Gergelyt, aki az első Fidesz-kormány tanácsadója volt, a Quaestor-ügyben is szerepelt, komoly ingatlanprojektekben vett részt. Ismerős lehet még Almássy Kornél neve, aki vélhetően azonos az MDF volt alelnökével, aki jelenleg a BKK Közút vezérigazgatója. Szintén állami intézmény vezetőjeként száll vízre Barcza György (Államadósság Kezelő Központ) vagy Dr. Ugron Gáspár Gábor korábbi MVM felsővezető, az állami e-Mobi Kft. ügyvezető igazgatója, akinek komoly vitorlás családja van.  

A jobboldali csapatot erősítheti Dódity Gabriella Fidesz szóvivő és kispesti képviselő. Felbukkan Duka László neve, aki azzal a vállalkozóval lehet azonos, akinek a cége sajtóhírek szerint 600 millió forintnál is többet nyert el pályázaton, amióta Láng Zsolt a polgármester a II. kerületben. Duka balatoni nyaralójában töltötte szabadságát a polgármester. Ismeri a siker ízét egy másik vitorlás, Kis-Szölgyémi Ferenc is, akinek a cége 497 millió forintért üzemeltette a Duna Arénát. Vélhetően a Rogán-féle lakáslottó (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) kapcsán az egyik fő kedvezményezettként emlegetett Nyéki Zoltán is szerepel az ábrán, már ha nem névazonosságról van szó. A legérdekesebb találat azonban minden bizonnyal kitiltási botrány egyetlen vádlottjáé, Tábor Viktoré, aki az ELTE informatikai igazgatójával ült egy hajóban. A Haris-Puch-féle csapat mellett más, inkább a baloldalhoz köthető nevek is felbukkannak: Puch-al tart a 2014-ben botrányba keveredett pécsi MSZP-s, Kőhegyi István, de vitorlázik Kóka János ex-sógora és régi üzlettársa Lepp Gyula és valószínűleg ez a nyári szórakozása az MSZP-ből 2009-ben csalás miatt kibukott kecskeméti politikusnak, Nyékes Bélának is. Természetesen a lista folytatható, jó keresgélést! 

 

ábra: Tóth Bori, szöveg: Merényi M.

(Itt láthatók a versenyek és versenyzők közti átfedések)